טלפון ליצירת קשר 052-2845474
צור קשר

חרדת נטישה, מילדות ועד היום

חרדת נטישה, מילדות ועד היום
separation-anxiety
  • אורית צוקר Ph.D T.C
  • מאת: אורית צוקר Ph.D
  • |
  • עודכן לאחרונה: אפריל 24, 2020

חרדת נטישה מוגדרת כפחד מפני פרידה או אבדן של קשר משמעותי קרוב, בין אם הקשר הוא עם אדם, חפץ או מקום. אנחנו נוטים לחשוב כי חרדת נטישה היא תופעה אשר מוצאת ביטוי אצל ילדים קטנים אשר חוששים להיפרד מהוריהם אך למעשה היא מופיעה גם אצל מבוגרים – ההבדל הוא בצורת הביטוי שהיא מקבלת.

ילדים באופן טבעי תלויים בהוריהם כתנאי קיומי הכרחי. ההורים הם אלו אשר מספקים מזון, אהבה וביטחון. פרידה, אבדן או חסר קשר עם הגורם המטפל בו הילד תלוי, מפעילים את מנגנוני ההישרדות הטבעיים של הילד, עד כדי חוויה של איום קיומי וכתוצאה מכך עולה פחד גדול מאד. כנ"ל במידה וצרכיו הספציפיים והאינדיבידואלים אינם ממומשים או זוכים ליחס מזלזל וביקורתי. חרדת נטישה אצל ילדים תתאפיין בדאגה לא מציאותית שיקרה משהו רע להורים או שההורים יעזבו ולא יחזרו. דאגה שמא הם עצמם יאבדו, יחטפו על ידי מישהו, יאושפזו בבית חולים, או יופרדו מהוריהם כתוצאה מאסון אחר. דאגות אלה עשויות להופיע גם בסיוטי לילה חוזרים. ילדים עם חרדת נטישה עשויים לעקוב אחר אחד ההורים מחדר לחדר, עשויים לגלות התנגדות ללכת לביה"ס, אי רצון לישון לבד, או לישון מחוץ לבית. פרידות, או הדאגה מפני פרידות, עשויות להוביל לתחינות מצד הילד, התפרצויות זעם ובכי, או לתלונות גופניות, כמו כאבי ראש, כאבי בטן וכד'.

הטיפול בילדים עם חרדת נטישה הוא לרוב טיפול התנהגותי המשלב את הדרכת ההורים – הטיפול הוא טיפול יעיל ובהחלט פותר את הבעיה!

כמה עובדות חשובות:

1. חרדת נטישה מתפתחת אמנם בילדות, אך ללא התייחסות או טיפול מקצועי מתאים, חרדת הנטישה עשויה ללוות אותנו לאורך כל שנות חיינו ולגרום לנו לסבל.
2. חרדת נטישה בבגרות מוגדרת כבעיה כאשר היא מפריעה לאורך החיים התקין שלנו.
3. חרדת נטישה אצל מבוגרים עשויה להתבטא ברגשות קשים כמו דאגנות מוגזמת, קנאה, חוסר ביטחון, אובססיביות, כעס ועוד. אלה תחושות קשות אשר עשויות לגרום נזקים ליחסים חשובים שאנו מנהלים ולפגוע בחיינו.
4. חשוב לטפל בחרדת נטישה ולא להזניח. ההשפעות ניכרות בכל תחומי החיים.
5. עם כל זאת, מדובר בחרדה אשר ברמה כזו או אחרת קיימת ומופיעה אצל – כולנו!

חרדת נטישה לא מודעת מנהלת את חיינו כאשר אנו נתקלים במצבים שמזכירים לנו חווית "נטישה" מהילדות, למשל במצבים בהם נדמה לנו שעזבו אותנו, התעלמו מאתנו, פגעו בנו, לא התייחסו לרגשותינו, לא הקשיבו לנו, לא התחשבו בנו או לא קיבלו אותנו. ישנן כל כך הרבה סיטואציות בחיי היום יום הבוגרים שעשויות להפעיל את המנגנון הזה. מספיק שבן או בת הזוג לא נתנו לנו את היחס שרצינו ומנגנון הנטישה ההישרדותי שאימצנו, עוד כשהיינו ילדים, מופעל ללא מודע – הוא לא ענה לך לטלפון? היא ראתה שאתה בממתינה ולא חזרה? כשישבתם עם חברים הוא לא נתן לך מספיק תשומת לב? היא לא התקשרה לשאול מה שלומך שכאת חולה?

"אוי! נטשו אותי! חיי בסכנה ויש להגיב בהתאם!"

ברור שללא מודעות אנו נגיב באופן בלתי נשלט, בדרך לא מחושבת ולא פרופורציונלית, בדיוק כמו שהיינו מגיבים לתחושת סכנה אחרת. המנגנון שאמור להגן עלינו למעשה גורם לנו לסבל מיותר כאשר איננו מודעים אליו. פחד הנטישה עשוי להוליד תגובות של כעס, האשמה, בריחה, אובססיביות, נטייה לנתק קשרים בלבול, תלותיות, עצב, חוסר אונים ועוד. אתם מוזמנים לבדוק זאת ביחסים שלכם…

איך לטפל בחרדת נטישה?

מודעות, חיבור לרגשות ולצרכים שלי מתוך הכרה והכלה שלהם, ותקשורת שמשקפת אותם באמת. כילדים סופקו צרכינו על ידי גורמים חיצוניים וכך בבגרותנו אנו משוכנעים שהדברים אמורים להמשיך. מצפים שבן הזוג או חברה יתנו לנו את תחושת הביטחון הפיזי והרגשי שאנו זקוקים לו וכך יוצרים מעגל של סבל לנו ולסביבתנו. כאשר אני כאדם בוגר מחוברת אל צרכיי ורגשותיי אני יכולה לקחת עליהם אחריות – להכיל, לתקשר אותם. ממקום של מודעות אני יכול להכיל את רגשותיי לקבל את הצרכים שלי ולתקשר אותם בדרך אוהבת מכילה משקפת ואמיתית. בתהליך, נלמד לחזור לקבל את עצמינו, לאהוב את עצמינו כפי שאנו כעת, להתחבר לגוף, לצרכים ורגשות כלומר לא לנטוש את עצמינו ולקחת אחריות!

טיפול וריפוי חרדת נטישה הוא חיוני ויעיל, לנו ולכל מי שאנו ביחסים איתו – אל תתפשרו על איכות החיים שלכם!

שתף עם חברים

לייעוץ מקצועי | מלאו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

הודעת WhatsApp