טלפון ליצירת קשר 052-2845474
צור קשר

חרדות בהריון וחרדות אחרי לידה

חרדות בהריון וחרדות אחרי לידה
pregnancy-childbirth-anxiety
  • אורית צוקר Ph.D T.C
  • מאת: אורית צוקר Ph.D
  • |
  • עודכן לאחרונה: יולי 3, 2024

תקופת ההיריון מלווה בשינויים פיזיולוגיים והורמונליים רבים. היא מלווה במספר רב של בדיקות שמתייחסות למגוון תרחישים ולאיתור מוקדם של מחלות ומגבלות. היא מלווה בהסתגלות לשינויים הגופניים, לתופעות הריון דוגמאת בחילות, הקאות, צרבות, עייפות ואחרות. טבעי ושכיח גם לחוש הצפה רגשית, עצב, תחושת דאגה וחששות מן הצפוי לבוא. יחד עם זאת, חרדות בהריון מתייחסות לתופעות ולתחושות שהן מעבר לאותן חששות טבעיים, הכוונה היא לתחושות שמתנתקות מן הרציונל ומנגנוני ההגנה הטבעיים של הנפש.

חרדות בהריון עשויות להביא לעיסוק כפייתי בתרחישים מאיימים ללא קשר לסבירותם, החל מפחד מהותי ממחלות ונכויות אצל העובר המתפתח ברחם, מחשבות על מוות של האם ו/או התינוק בלידה, חששות שנוגעים לילדים קיימים, בן הזוג ובני משפחה קרובים אחרים, תחזיות לפגיעה בתא המשפחתי ובזוגיות ועוד.

כיצד ניתן להבדיל בין חרדות בהריון לחששות ודאגה טבעית

כאמור, השינויים הטבעיים שחווה האישה ההרה טומנים בחובם לא מעט דאגות טבעיות ומחשבות הנוגעות לתהליך ולאחריות של יצירת חיים והבאת תינוק חדש לעולם. ניתן לזהות את הקו המפריד בין אותם חששות טבעיים לבין חרדה מצבית מתמשכת באמצעות שני תבחינים עיקריים:

  • זמן – חרדה וחשש הם כלי שבו הנפש עושה שימוש להתמודדות עם סיכונים ומצבים לא מוכרים. בתחילת ההיריון חווה היולדת שינויים רבים, ונחשפת להליכי בדיקות, אבחונים וסיכונים קיימים. תחושת חרדה ועיסוק, גם אם מוגבר, בחששות הללו בשלב זה, עשויים להיות טבעיים וניתן יהיה לסייע לאישה ההרה באמצעות מעטפת משפחתית תומכת, ליווי רפואי אחראי והסברים שיפחיתו את החשש, הפחתת החשיפה לאירועים מצערים, ובעיקר בזכות החוסן הטבעי של האישה עצמה. במידה והחרדות שהחלו בשלבים מוקדמים, או שהם נמשכים לאורך מספר שבועות ללא כל הקלה, מומלץ להסתייע בגורמי מקצוע ובפניה לטיפול רגשי.
  • פגיעה באיכות החיים – חששות ופחדים מלווים נשים וגברים, בהיריון ובשגרה, ואף מהווים מנגנון הגנה יעיל בזכות מודעות לסיכונים. גם אצל אישה בהריון חששות עשויים להביא לאחריות מוגברת, שמירה על אורח חיים בריא, תזונה והקפדה על בדיקות חשובות. כאשר אותם חששות הופכים לגורם מפריע בתפקוד היום יומי של האישה ו/או בתא המשפחתי, ייתכן ומדובר בחרדות הריון שאינן בשליטה, ודורשות טיפול מקצועי. הפגיעה באיכות החיים עשויה לבוא לידי ביטוי בחוסר שינה, חוסר תיאבון, הזנחה אישית, חוסר עניין בקשרים אישיים אחרים, פגיעה בתפקוד בעבודה, ניתוק רגשי מבן הזוג, בכי בלתי נשלט ללא סיבה ועוד.

כמה נשים חוות חרדות בהריון, מה שכיחות התופעה

על פי מחקרים שנערכו במוסדות רפואיים מובילים לטיפול בהיריון ובלידה בישראל, 5%-16% מן הנשים ההרות חוות חרדות הריון. נתון זה מגזר מכמות הנשים בהיריון שפונות לעזרה במסגרות הטיפול במערכות הרפואה ובקהילה, כאשר מומחים מעריכים כי נשים רבות אשר חוות תסמינים דומים, אינן משתפות ואינן זוכות לטיפול ולסיוע מתאים.

אלו מולידות שתיקה והסתרה של הפחד, גוררים מצוקה שמעצימה אותו ,ומביאה נשים מסוימות עד למצב של הימנעות מהריון או אובדנו.

חשוב לנפץ את המיתוס ולומר באופן ברור: זה בסדר לפחד מהריון ולידה, האישה אינה אשמה בתחושותיה ואינה פחות טובה כאישה וכאם. באמצעות עזרה ומעטפת ניתן גם לעבור את הקושי בהצלחה.

הסיבות לחרדות בהריון

 חרדות הריון יכולות להיגרם ממגוון רחב של סיבות, והן יכולות להיות שונות מאישה לאישה בהתאם לנסיבות. בין הסיבות הנפוצות לחרדות הריון:

  • תחושה של חוסר וודאות וחוסר שליטה
  • שינויים הורמונליים
  • חוויות קודמות דוגמת לידה קודמת שהייתה קשה במיוחד, חוויות שליליות מהריונות קודמים, אובדן עובר/הפלה.
  • חשיפה מוגברת למידע ולסיפורים אישיים, למקרים של סיבוכי לידה, מחלות אצל ילדים ותינוקות.
  • לחץ חברתי ומשפחתי, שאלות רבות וציפיות מהסביבה הקרובה.
  • תחושת אחריות מוגברת הנובעת מהגדלת המשפחה, האחריות לשלום תינוק חדש ו/או נוסף, דאגות כלכליות.
  • היעדר תמיכה רגשית מצד בן זוג, משפחה או חברים.

גורמי סיכון להתפתחות חרדות בהריון

ניתן להצביע על קשר מוגבר בין נשים החוות קשיים בזוגיות, היעדר תמיכה ומעטפת משפחתית, ונשים בעלות רקע של פגיעה רגשית ו/או שחוו חרדות בעברן, לבין הופעה של חרדות הריון והתמודדות עמן.

 האם חרדות בהריון משפיעות על העובר

 לא נמצא קשר ישיר בין הפלות לא רצויות, מחלות ותסמיני מצוקה אצל תינוקות או השפעה ישירה מוכחת אחרת לבין חרדות הריון. יחד עם זאת, עצם השפעת החרדות על האישה ההרה עשויה להביא אותה להזנחה עצמית, תזונה לקויה, אי ביצוע בדיקות ומעקבים חשובים, שישפיעו על בריאות העובר. נוסף לזאת, חרדות בהריון שאינן מטופלות עשויות להוליד בהמשך דיכאון אחרי לידה, ופגיעה בתפקוד האם וכתוצאה מכך בתינוק.

 כיצד ניתן לטפל בזה

 קיימות מספר שיטות טיפול המיועדות לסייע לנשים בהריון להתמודד עם חרדה ותסמיניה. טיפול בדרך כלל מתבסס על הכלת הקושי, וסיוע בהתמודדות עם השינויים האישיים, הרגשיים והפיזיים שחווה האישה ההרה. חשוב לזכור כי חרדות וקושי בנושאי הריון ולידה הם תופעה שניתנת לטיפול. . כדאי לגשת לייעוץ ולטיפול בשלב מוקדם.

אורית צוקר, יועצת טיפולית  Ph.D, משתפת מניסיונה רב השנים בטיפול בנשים הסובלות מחרדות הריון:

נשים רבות שחוות חרדות בהריון ופחדים הקשורים להריון וללידה, חוששות לדבר על זה. הן שותקות כי אירועים כמו הריון ולידה נתפסים כמשמחים ועל פניו אין מקום לבטא פחד במקום של שמחה. מבחינתן הריון ולידה נתפסים ככל-כך טבעיים שכל אישה אמורה לדעת בדיוק איך להתמודד עם זה. הן חושבות שבתור נשים מצופה מהן להגשים את עצמן גם דרך האימהות ואם הן פוחדת אז מן הסתם הן "פחות אישה" או יותר מזה – כישלון. השתיקה וההסתרה של הפחד גוררים מצוקה שמעצימה אותו ומביאה נשים מסוימות עד למצב של הימנעות מהריון.

חרדה בהריון – מקרה שקרה

שלומית יושבת מולי בקליניקה ומספרת שכולם מחייכים אליה, שמחים עבורה, מברכים אותה במזל טוב, למראה בטנה המתעגלת מיום ליום – אבל עבורה כרגע, החרדות בהריון והדאגה מוחשיים יותר מן השמחה. היא דואגת לעצמה, לגוף שלה שמשנה את צורתו וחוששת שלעולם לא תחזור לגזרה החטובה שהייתה לה לפני ההיריון. היא מרגישה כאילו "חייזר השתלט עליה" ודורש ממנה לאכול יותר ממה שהיא צריכה, לישון רק על הצד או על הגב ואף פעם לא על הבטן כמו שהיא אוהבת. היא מרגישה שבעלה כבר לא נמשך אליה ושהיא מאבדת את השליטה על חייה. היא אף חוששת מאיבוד שליטה רב עוד יותר בזמן הלידה הצפויה לה ועל כל מהלך חייה עם בואו של העובר שלה לעולם. חרדות אחרי לידה לא מפסיקות להטריד אותה והיא מדמיינת את הרע ביותר. והלידה עצמה? רק מעצם הזכרת המילה "לידה" היא נתקפת ברעד – היא לא מוכנה ללדת אלא רק בניתוח קיסרי! מחברותיה שמעה על הלידות שלהן, על צירים כואבים, על שעות ארוכות בחדר היולדות, על כאבים קשים. היא לא מוכנה לעבור את זה. כשאף אחד לא רואה, היא בוכה, בוכה מפחד ומחרדה.

חרדה מלידה

  • חרדה מלידה נחלקת למספר סוגי חרדה:
  • חרדה הקיימת לפני הריון ראשון או לפני לידה ראשונה,
  • חרדה לאחר לידה טראומטית,
  • וחרדה בזמן הריון.

האפשרויות הללו כולן קשורות בתחושת שליטה – הצורך בשליטה ואובדן השליטה  קשורים קשר ישיר בחרדה, וכל מה שקשור בהריון ולידה עוסק בדיוק באיבוד השליטה.

הריון ולידה הם מצבים בהם השליטה בגוף ובנפש היא מהנמוכות שיש. הגוף משתנה, החיים משתנים, כל מה שקורה בגוף סמוי מן העין ואין לדעת מה קורה שם ואי אפשר לשלוט בתהליך, הן בזמן ההיריון הן בזמן הלידה וגם אחריה. החיים כבר לא יראו אותו הדבר, מי יודע מה יהיה ואי אפשר לעצור את התהליך או לשנות אותו.

חרדת בהריון ולידה – המחשבות והתרחישים הנלווים 

המחשבות המתלוות לחרדות בהריון הן בעיקר מחשבות העוסקות בתרחישים הכי נוראיים שעשויים להיות ויש נשים שאף מרחיקות עד לכדי הימנעות מהריון ומלידה ואפילו מיחסים אשר עשויים להתפתח לכיוון של רצון או דרישה להריון ולידה.

אם את מוצאת את עצמך נמנעת מהריון ולידה או אפילו מיחסים אשר עשויים להוביל לשם.

אם את חושבת מחשבות שליליות על מהלך ההיריון, הלידה ותוצאותיה.

אם בלילות את מתהפכת על משכבך ולא נרדמת כי במחשבותייך כבר קורה הרע ביותר לך ו/או לעובר שלך.

אם את חוששת מהיכולת שלך לעמוד בתהליך הלידה.

אם את מתכננת ניתוח קיסרי למרות שאין צורך אמיתי בכך.

אם את מציירת בדמיונך את חייך לאחר הלידה כאיומים ונוראים.

אם את נזכרת בלידה הקודמת, שהייתה קשה, ללא הרף גם אחרי זמן רב ונמנעת בעקבות זאת מהריון נוסף.

אם את חווה את אחד מהתרחישים הנ"ל, ייתכן בהחלט שאת חווה חרדה מהריון ו/או לידה.

איך מתמודדים עם חרדת לידה?

החלק הראשון והחשוב ביותר הוא ההכרה במצב – להבין שהפחד הוא לגיטימי, שאפשר ורצוי לדבר עליו וגם יש מה לעשות איתו. במהלך הטיפול בחרדות אלו נאתר ונבדוק את דפוסי החשיבה שמולידים את הפחד ונלמד לעשות בהם שינוי. נלמד את הגוף, נלמד לסמוך על הגוף שהוא יודע בדיוק מה לעשות ובתוך כך נלמד להרפות ולאפשר לתהליכים טבעיים בגוף לקרות. רוב התהליכים בגוף הם תהליכים בהם אין לנו שליטה ולמרות זאת הם מתבצעים על הצד הטוב ביותר. יותר מכך, כשאנו מנסים לשלוט בתהליכים הטבעיים של הגוף אנחנו עשויים להפריע יותר מאשר להועיל.

כשנלמד לסמוך על הגוף ועל התהליכים הטבעיים שבו, למעשה נלמד לסמוך על כוח החיים, על דינמיקת החיים ומכך נתחזק בגישה שלנו לחיים באופן ספציפי וכללי כאחד!

חשוב לנפץ את המיתוס ולומר באופן ברור: זה בסדר לפחד מהריון ולידה. באמצעות עזרה ומעטפת ניתן לעבור את הקושי בהצלחה.

 

שתף עם חברים

לייעוץ מקצועי | מלאו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

הודעת WhatsApp