טלפון ליצירת קשר 052-2845474
צור קשר

מחשבות טורדניות

מחשבות טורדניות
מחשבות טורדניות
  • אורית צוקר Ph.D T.C
  • מאת: אורית צוקר Ph.D
  • |
  • עודכן לאחרונה: יולי 3, 2024

מחשבות טורדניות הן מחשבות חוזרות ונשנות, הנוגעות ליצר, חשש או קושי רגשי, ומציפות את האדם הסובל מהן שוב ושוב, בתדירות גבוהה, ובאופן שמשפיע על תפיסת המציאות ואף עשוי לערער אותה. העיסוק הבלתי נשלט המחשבות טורדניות יוצר תגובה חרדתית והשפעה רגשית ותפקודית.

מטבע הדברים, כל אדם יחווה מעת לעת מחשבות הנוגעות לבעיות, לקושי או לדאגות השזורות בחייו, ובתקופות מאתגרות יותר מחשבות אלו אף עשויות לתפוס מקום רב מן הרגיל ואף להשפיע על חיי היום יום ולגרום לעצב, ללחץ ולמנעד רגשות נוספים. מחשבות אלו והנגזרות שלהן הן טבעיות לחלוטין, ואינן מעידות על הפרעה כלשהי, כפייתיות או מחשבות טורדניות.

ההתייחסות המקצועית למחשבות טורדניות, מבדיל בין מחשבות טבעיות, גם אם ביסודן שליליות ומכבידות, לבין מחשבות טורדניות, המהוות הפרעה של ממש שניתן ואף מומלץ לטפל בה.

מאפיינים של מחשבות טורדניות

ניתן לזהות את ההבדל בין מחשבות העוסקות בקשיי היום יום ואתגרי החיים לבין מחשבות טורדניות של ממש, בבחינה של מספר מישורים: היקף ותדירות, סוג מחשבות, השפעה.

תדירות וחזרתיות של מחשבות טורדניות

ההשפעה המהותית של המחשבות הטורדניות על החיים נובעת מהנטייה שלהן לצוף ולעלות בתדירות גבוהה, מספר רב של פעמים לאורך היום, תוך חזרתיות כפייתית, לרוב על אותה מחשבה ספציפית, שחוזרת על עצמה בווריאציות שונות למשך תקופה ארוכה.

תסכול נוסף שיוצר העיסוק במחשבה טורדנית, הוא שככל שמנסים להימנע ממנה, כך היא מתעקשת ומופיע אף יותר. בדומה למקרה שנבקש מאדם שלא יחשוב על פילים ורודים.

מה תהיה התוצאה? הוא יחשוב בעיקר על פילים ורודים.

סוגי מחשבות טורדניות

מרבית סוגי המחשבות הטורדניות עוסקות באחד ממספר נושאים:

  • פגיעה עצמית- החשש מפני האפשרות לפגיעה עצמית: עיסוק מוגבר בהתאבדות, גרימת כאב ופציעה עצמית, ללא סיבה ברורה.
  • יחסים- מחשבות העוסקות המערכות יחסים: בזוגיות, בהורות ובמערכות יחסים נוספות. החשש לפגוע או להיפגע, מחשבות על בגידה, חששות מפני נטישה.
  • אלימות- מחשבה על התנהגות אלימה ותוקפנית של האדם עצמו כלפי אחר, או חשש מפני התנהגות אלימה של האחר כלפיו.
  • מיניות- מחשבות העוסקות בהתנהגות מינית שאינה ראויה, פעולות מיניות שהן בבחינת טאבו, חשש וחרדה מפני חוויה מינית לא רצויה או תקיפה מינית.
  • חילול הקודש/פגיעה באמונה דתית- מחשבות המאפיינים אנשים בעלי אמונה, או אנשים שגדלו בסביבה דתית, ועוסקות בחילול, טומאה ופגיעה בעקרונות הדת ו/או האמונה.

מחשבות טורדניות לא רציונליות/לא הגיוניות

אחד המאפיינים הבולטים של מחשבות טורדניות הוא העובדה שלא בהכרח מדובר במחשבות רציונליות. מחשבה טורדנית עשויה להיות (ולרוב אכן תהיה) בלתי רציונלית לחלוטין, כאשר מי שסובל מאותן מחשבות יהיה מודע לכך שמדובר במחשבה שאינה רציונלית, ואינה סבירה ומותאמת לתפיסת המציאות ולחיים. יחד עם זאת, למרות המודעות השכלתנית, עצם החזרתיות של אותה מחשבה, עשויה לנטוע את הספק ולטשטש את הגבול שבין מחשבה למציאות, מה שיוליד תגובה חרדתית.

החוויה של אנשים אשר סובלים ממחשבות טורדניות, היא חוסר שליטה במחשבות למרות היותן לא הגיוניות ומעוררות פחד וחרדה , אשר חוזרות על עצמן בתדירות גבוהה, מגיעות משום מקום ללא טריגר או הקשר ברור, ואינן מרפות לפרקי זמן קצרים או ממושכים. מחשבה טורדנית אחת עשויה להחליף את עצמה באחרת לאחר תקופה.

התסכול הגדול שנוצר בשל אותן מחשבות טורדניות, הוא שאותן מחשבות לא מושפעות מקולו של ההיגיון, הן מושפעות בעיקר מקולו של הספק – גם אם קיים רק סיכוי של אחד למיליון לכך שהתרחיש המתחולל במחשבה יקרה, בדרך כלל הוא יהיה הקול שינצח במערכה.

השפעה על חיי היום יום והתפקוד

מחשבות טורדניות אינן מחשבות רקע, וככל שהן מתעצמות הן מהוות גורם מפריע בחיי היום יום ובתפקוד, מעסיקות את הסובלים מהן ללא הפוגה ודומות לכאב כרוני שלומדים לחיות אתו, אולם מגביל במיוחד את התנועה וההתנהלות האישית.

המחשבות הטורדניות כמעט תמיד מהוות הקדמה להופעת חרדות, כאשר החרדות עשויות להיות מהמחשבות עצמן ומהניסיון הנואש לחמוק מהן, או מפני התממשות התרחישים אשר המחשבות הללו עוסקות בהן. למרות שהחרדות עצמן הן תגובה נפשית ורגשית, התסמינים של התקפי החרדה עשויים להיות פיזיים ומוחשיים, ולכלול: הזעה, רעד בלתי נשלט, חוסר יכולת לדבר ותגובות נוספות.

אחד ההבדלים הבולטים  בין מחשבה על איבוד שליטה שאיננה מחשבה טורדנית לבין מחשבה שהיא אכן טורדנית, הוא החרדה שמתעוררת כשהיא עולה. כלומר, התגובה למחשבה (החרדה) היא זו שהופכת אותה לטורדנית בהגדרה. התגובה (החרדה) נוצרת מהסיפור שאדם מספר לעצמו על המחשבה שעולה בו, כתוצאה מהספק העצמי שהסיפור מעלה. זהו ספק שניזון מהתפיסה האישית, חוסר הביטחון והביקורת העצמית: "איזה מן אדם אני אם אני בכלל מסוגל לחשוב כזאת מחשבה?" התגובה (פחד וחרדה) נוצרת כתוצאה מהזדהות עם המחשבה וחוסר היכולת לעשות את ההפרדה בין מחשבה למציאות.

השפעות נוספות של מחשבות טורדניות עשויות להתבטא בשינויים התנהגותיים, הימנעות מפעולות, דוגמת: מחשבה כפייתית אשר עוסקת בתאונת דרכים ומוות, אשר מובילה את המטופל להימנע מנהיגה ו/או נסיעה.

בין החוויות  של מטופלים אשר סבלו ממחשבות טורדניות:

עודד מוטרד ממחשבה שחולפת בראשו כל פעם שהוא עובר ליד חלון פתוח. המחשבה אומרת לו שהוא עשוי לקפוץ מהחלון. אין בו שום רצון אמיתי לקפוץ מהחלון, אבל המחשבה גורמת לו לפקפק בעצמו. הוא מפחד ממשהו שהוא עשוי לעשות ברגע של איבוד שליטה. למרות שהוא מודע לכך שאין בו רצון לקפוץ מהחלון, עולה בו ספק שמעורר פחד וחרדה.

"אולי יום אחד באמת אקפוץ מהחלון… אולי יום אחד אאבד שליטה?"

חגית מוטרדת ממחשבה שבה היא מדמיינת את עצמה זורקת את התינוקת שלה על הרצפה. למרות שהיא יודעת שהיא לא תעשה מעשה שכזה, רק מעצם זה שמופיעה בראשה מחשבה שכזו, היא נלחצת, נבהלת ומרגישה חרדה גדולה. היא מפחדת שיום אחד תאבד שליטה, ושהתרחיש הלא הגיוני הזה, ימומש על ידה באופן שמנותק מרצונה ומאהבתה לתינוקת. החשש מביא אותה לנקוט אמצעי זהירות ולבקש מאימא שלה שתהיה איתה ועם התינוקת כדי לפקח עליה, מרבית שעות היממה.

דוגמאות נוספות לנושאים בהם עוסקות מחשבות טורדניות וחוזרות:

  • "אני מסוגל לפגוע בעצמי"
  • "אפלוט מילים ללא שליטה",
  • "אפסיק לאהוב את בן/בת הזוג שלי
  •  מחשבות שקשורות למחלות, לנטייה מינית ואחרות.
  • אז מה עושים עם מחשבה טורדנית, פולשנית ומטרידה?

האם מחשבות טורדניות תמיד יכתיבו עבורנו את החיים? האם אפשר להיפטר מהן?

ההבנה כי מדובר בתופעה מוכרת, ובבעיה שאינה נוגעת לאישיות של האדם, כי אם למצבו הרגשי, היא גם הדרך לפתרון הבעיה. המחשבה הכפייתית לא תעלם אם ננסה לדחוק אותה או להימנע מלחשוב אותה. יחד עם זאת, מחשבות טורדניות אינן גזירת גורל, ובאמצעות טיפול מתאים ניתן לשלוט בה ואף להיפטר ממנה כליל.

על מנת להיפטר ממחשבה טורדנית יש ללמוד לזהות את המקום אשר גורם להזדהות עמה,  ולרכוש כלים להתמודד עם הספקות והתגובות שהיא יוצרת.

אורית צוקר Ph.D – יועצת טיפולית ומטפלת מוסמכת ומנוסה, מביאה את מיטב שיטות הטיפול, ומסייעת למטופלים בהתמודדות עם מחשבות טורדניות, חרדות, התמודדות עם אירוע דחק וטראומה ואתגרים נוספים. הליך הטיפול מתמקד בהבנה וקבלת הקושי ומקורו, ובמתן כלים ליצירת  שינוי באמצעות קבלת עצמי בדרך אמפטית, מבינה, קצרה ויעילה.

לקבלת עזרה ולהתייעצות מוזמנים ליצור קשר.

שתף עם חברים

לייעוץ מקצועי | מלאו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

הודעת WhatsApp