טלפון ליצירת קשר 052-2845474
צור קשר

טיפול בחרדות – לנצח כל חרדה!

טיפול בחרדות – לנצח כל חרדה!
טיפול בחרדות
  • אורית צוקר Ph.D T.C
  • מאת: אורית צוקר Ph.D
  • |
  • עודכן לאחרונה: פברואר 18, 2024

חרדות הן למעשה "פחד מן הפחד", תגובות אל הפחד ותופעותיו, ניסיון לשלוט בפחד, לדחוף אותו הרחק ממני, לא לחוות אותו. פחד הוא רגש שדורש ביטוי וכשאנחנו לא מוכנים לתת לו ביטוי, אנחנו חוסמים אותו באמצעים פיזיים, למשל על ידי כיווץ הסרעפת ו/או בנשימה מהירה ושטוחה. חסימות מסוג כזה גורמות גם לחסימות בזרימות הטבעיות המתרחשות בגוף ואלו יגרמו להחרפת כל התופעות המלוות פחד.

לעתים התופעות הללו הופכות להיות כל כך חריפות עד שהגוף מקבל מסר שישנו איום על חייו למרות שאין קשר בכך למציאות. זהו מעין גלגל שמזין את עצמו. פחד עולה, מיד נעשים ניסיונות לא לחוות אותו או לשלוט בו, נוצרות חסימות בפעילות חיונית המתרחשת בגוף באופן טבעי (כמו נשימה), החסימות הללו יצרו סימפטומים גופניים מידיים. האדם חווה את הסימפטומים, הם מפחידים אותו אף יותר וכך הוא מכניס עצמו למצב של חרדה, הפחד גובר והסימפטומים מחריפים (כמו כאב ביד שמאל) וחוזר חלילה.

אחרי התקף חרדה ראשון קל להפוך להיות דרוך. הדריכות היא מעין “הכנה” לסצנה הבאה. בין סימני החרדה המנטליים אפשר לראות ציפייה מפחידה, כן, ישנה ציפייה ופחד מן הפעם הבאה. האדם חי יומיום כשהוא מחזיק את גופו במצב "הכן" – הוא מכווץ את הסרעפת באופן קבוע, את החזה את הצוואר בניסיון להיות מוכן. החזקה כזו של הגוף לאורך זמן, הציפייה התמידית והפחד מהפעם הבאה יגררו בהכרח תחושה של עייפות, חוסר שקט ורגזנות, לא רק כחלק מן ההתקף אלא כחלק מחייו היום יומיים. הסימפטומים הגופניים הופכים להיות יומיומיים, רמת החרדה שומרת על עצמה בחיי היומיום ולעתים אף מגבירה את עצמה עם הזמן שכן לאורך זמן החסימות בזרימות הגוף הטבעיות, עקב כיווץ ואחזקה מקובעת של איברים, ישפיעו על מצב הגוף – החרדה תזין את עצמה מהמצב והתחושות הפיזיות, זהו מעין מעגל ללא סוף…

טיפול בחרדות – ההבנה, הגישה והדרך שלי

גם אם אדם יודה בינו לבין עצמו שהגישה שלו היא המביאה אותו למצב של חרדה והיא גישה שגויה, עדיין לא יוכל לשנות אותה בתכלית השינוי, היות ואת הגישה הוא מחזיק גם בגופו ולא רק בראשו. הידיעה וההבנה הם מקום חשוב להתחיל ממנו, אך על מנת ליישם את ההבנה עלינו ללמוד עוד משהו. לאנשים רבים נאמר שהחרדה היא "רק בראש שלהם" אך האם זה נכון לומר לאדם שחווה דופק בקצב של 200 בדקה, שמתקשה לנשום, שכל גופו רועד ומזיע – שזה לא באמת קורה לו? שזה רק בראש שלו? ובכן, זה באמת קורה לו! זה קורה לו בגוף ולא רק בראש. אין ספק כי דרכי החשיבה וההתנהגות משפיעות על הופעת חרדה, יחד עם זאת הביטוי הוא פיזי ואמיתי לגמרי. הכוונה פה אינה לומר שאנו חולים בגופינו או שאברינו לא פועלים כראוי, אלא רוצה לומר שקורה פה משהו שאי אפשר שלא להתייחס אליו. כשנכיר בכך שחרדה מתחוללת בגוף, נוכל להרחיב את החיפוש למקורותיה. הסברה לא נכונה שגורסת כי הפרעת חרדה מקורה “בראש”, גורמת לרבים לחשוב שמשהו אצלם לא בסדר, שהם סוג של “משוגעים”. חרדה אכן עשויה להתעורר כתוצאה מחשיבה שלילית, דפוסי חשיבה מעוותים וסטרס. כל אלו הם בהחלט מהווים טריגרים מנטליים ורגשיים המחוללים חרדה והם חלק בלתי נפרד ממנה, אבל החרדה עצמה מתבטאת בגוף. היא באמת מתרחשת שם, אתה לא משוגע וגם לא עומד להשתגע. חשוב לזכור כי הפרעת חרדה למרות היותה מלווה בסימפטומים פיזיים שונים ומשונים, איננה ביטוי למחלה פיזית.

חרדה היא כאמור תופעה המשלבת תהליכים מנטליים פיזיים והתנהגותיים ולכן יש להתייחס אל כולם כשאנו מטפלים בה. למרות המודעות לעובדה כי בכל הפרעת חרדה הסימפטומים הפיזיים הם חלק בלתי נפרד מן התופעה, לשיטות הטיפול הנפוצות אין התייחסות אמתית אליהם. הסימפטומים הפיזיים נתפסים בתוך הטיפול בחרדות כתופעת לוואי ולא כחלק ממה שמרכיב את התופעה. דרכי הטיפול בחרדה המקובלות כיום, הן ברובן אלו אשר מדברות אל ראשו של הסובל ושוכחות לגעת בגופו. הן מסתכלות על התופעה כעל למידה ותפיסה שגויה של העולם אשר יש לטפל בה באמצעות למידה מתקנת. הגישה כי יש ללמוד כאן משהו חדש היא נכונה, אך השיטות האלו מתעסקות עם החשיבה של האדם ומסתכלות על תהליכי הלמידה כעל תהליכים אשר נעשים באמצעות הראש ויכולת החשיבה בלבד. מתוך כך הן מנסות לשנות אך ורק את דפוסי החשיבה של הסובל כשהן מלמדות אותו משהו חדש. השיטות האלו אינן מביאות בחשבון כי הלמידה “השגויה” כמו כל למידה שאנו רוכשים ובעיקר במקרים של חרדה, מתוך כך שהיא מתבצעת על ידי הגוף הופכת גם ללמידה של הגוף, למידה שאם לא נתייחס אליה, לא נצליח להשיג את מטרת הטיפול בחרדה – טיפול בחרדות בצורה נכונה הוא טיפול שמכיר בפן המנטלי והפיזי של התופעה כאחד.

טיפול בחרדות – סיפורו של יובל (שם בדוי)

יובל התיישב על הכורסה שמולי, נאנח ואמר: "תראי , ניסיתי כבר טיפול בחרדות במגוון תחומים – הומאופתיה, דיקור יפני, דיקור סיני, טפיחות, קולות, צמחים ועשבים אבל אני עדיין סובל. האם את תהיי זו אשר תיקח ממני את הפחד ואת הכאב?" לפני כשנתיים בפעם הראשונה חש יובל בכאב באזור החזה, דפיקות הלב שלו הפכו מהירות, ראשו הסתחרר ונשימתו התקצרה. עקצוץ וכאב ביד שמאל שכנעו אותו באותו הרגע כי הוא נמצא בעיצומו של התקף לב. יובל החיש את עצמו אל בית החולים שם עבר סידרה של בדיקות. התוצאות ממהרות להגיע – אין בעיה פיזיולוגית, היה זה התקף חרדה. מאותו הרגע יובל חי בציפייה רווית פחד מבואו של ההתקף הבא. כאבים החלו פוקדים אותו באזור הסרעפת, בעורף ובצוואר, כאבי ראש וכאב מאחורי העין השמאלית. הכאבים מזינים את חרדתו של יובל ומבחינתו כשייעלמו אלו ייקחו עימם גם את הפחד. חייו של יובל הפכו להיות חיי פחד וכאב או כמו שיובל מתאר אותם "גיהינום".

יובל פונה אל רופא המשפחה בתקווה שזה יזהה את המקור לבעיית הכאבים ויפתור אותה. הרופא מפנה אותו לבדיקות ובינתיים רושם לו תרופות משככות כאבים. הבדיקות של יובל כולן תקינות והכדורים לא פותרים את בעיות הכאב. הרופא מסביר ליובל כי יתכן והבעיה היא בעיה פסיכולוגית ויתכן כי הוא זקוק לעזרה של פסיכולוג בטיפול בחרדות שלו. הפסיכולוג מחפש את המקומות בהם מתחים ובעיות רגשיות נכנסים אל תוך חייו בהנחה כי באם יפתור את אלו, ייעלמו הכאב והפחד של יובל. ביחד הם מחטטים בשורשים של חייו, סוגרים חשבונות ומגיעים להבנות חדשות. יובל מצפה כי הפסיכולוג יביא אותו אל מקום בו לא יפגוש בפחד ובכאב. שהרי אם הבין ופתר את הבעיות שהביאו עליו פחד וכאב, מדוע שיפגוש בהם שוב? הוא אכן מרגיש טוב יותר למשך חצי שנה אך אבוי אחרי פרק זמן זה יובל פוגש פחד חרדות וכאב שוב. אחותו של יובל המליצה לו לפנות לאפשרות של דיקור סיני אצל מדקר שמזהה את מקור הבעיה כחוסר איזון בגופו ודוקר אותו בנקודות שונות על מנת להחזיר את גופו לאיזון. יובל מבין כי המקור לבעיותיו הוא חוסר איזון ומצפה כי עכשיו כשגופו מאוזן יוכל להיפטר מהחרדות ומהפחד. במשך חודשיים הוא מרגיש טוב יותר ואז חוזרים הסימפטומים להציק לו. יובל ממשיך ומחפש את אותו טיפול בחרדות שייקח ממנו את הסבל. יובל הגיע לכל מטפל עד כה בציפייה ברורה שיעשה את "העבודה" כאשר הוא יישב או ישכב שם והם ייקחו ממנו את הפחד והכאב. הוא נתן את האחריות למה שקורה לו למטפל והאמין שמעצם זה שמישהו מטפל בו, יפתרו בעיותיו. יובל לא יודע מה הוא עשה בכל אחת מהפעמים בהן הושג שיפור במצבו שעזר לו להרגיש טוב יותר. הוא יודע כי נפטר מכאב הראש אבל עכשיו כואבת לו הבטן, הוא עבר את הסימפטום הקודם אבל לא למד כיצד להתמודד עם הסימפטום הבא. יובל לא למד מה עשה שם כדי להרגיש טוב יותר – הוא ממשיך לפחד מהפחד ולא יודע מה לעשות מולו…

חרדה דורשת מן האדם ללמוד – ללמוד את עצמו, ללמוד את פחד וכאב!

רבים כבר יודעים ומסכימים כי המפתח לריפוי הוא באדם עצמו. פחד וכאב הם כוחות שיהיו חלק מחיינו תמיד, רק גישה שמלמדת את האדם איך עוברים דרכם, עשויה להביא אותו למקום בו הוא הופך להיות המרפא של עצמו. הגישות הטיפוליות בהן התנסה תמכו גם הן בגישה הטיפולית של יובל. גישות אלה ניסו בכל כוונה טובה שבעולם להרחיק ממנו פחד וכאב וגרמו לו להאמין כי לא יפגוש בהם שוב, גישות אלה טיפלו בו אבל לא לימדו אותו. לא לימדו אותו מה עושים עם פחד ועם כאב. אין ספק כי קל יותר להיות מטופל מאשר תלמיד – תלמיד נדרש למעורבות ולמוטיבציה, לתלמיד יש מחויבות ואחריות אישית – מטופל אינו נדרש כמעט לדבר. כשיסכים יובל להפוך ממטופל לתלמיד, יעלה על דרך חדשה של ריפוי. למידה של האדם את מה שקורה בגופו באופן קבוע והיכולת לשנות ישפיעו על נקודת המוצא שלו. אם יהיה במצב של תגובה לפחד, מעצם השינוי של המצב הקבוע בגופו ייוצר שינוי בעצמת התגובה. התגובות שנלמדו הן תגובות אשר נלמדו בדרך בלתי מכוונת, כלומר האדם לא היה מודע כלל לכך שהגוף שלו למד לעשות משהו והוא מחזיק בו למרות שאינו משרת את טובתו ואף מפריע לאיכות חייו. האדם לא היה מודע ל-"פוזה" שהוא מחזיק בגוף שלו, פוזה אשר אינה מאפשרת לו להכיל פחד. למידה מכוונת את גופו ואת מה שקורה בו, למידה את עצמו דרך גופו, תאפשר לו מרחב חדש של חוויה.

רבים סובלים מהתופעה ולא פונים לטיפול בחרדה האישית שלהם מתוך מחשבה כי כך יש לחיות – אך אל תתפשרו על איכות החיים שלכם! בטיפול בחרדות יש צורך לעצור, לבחון ולבדוק דפוסי חשיבה ודפוסי התנהגות, ויחד עם זאת יש ללמד את הגוף לחזור לאיזון טבעי ולהירגע. במהלך הטיפול שאני מציעה נעקוב אחר דפוסי המחשבה, דפוסי ההתנהגות והסימפטומים הפיזיים ונלמד לעשות בכולם שינוי יסודי ומוצלח, שינוי קל לביצוע וליישום.
זכרו, ניתן להשתמש בחרדה ככלי לצמיחה ולהתפתחות אישית, לרתום אותה לשירותנו ומכך להשתחרר ממנה, אני כאן בכדי לסייע בעניין.

** הטיפול אינו פסיכולוגי ו/או פסיכיאטרי.

זמינה עבורכם בכל שאלה וסוגיה, גם בימים אלו באמצעות הטלפון, זום או סקייפ, וכמובן למפגשים וטיפולים בקליניקות שלי בחיפה ובת"א.
שלכם, אורית
 052-2845474
שתף עם חברים

לייעוץ מקצועי | מלאו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

הודעת WhatsApp