- מאת:
- |
- עודכן לאחרונה: אפריל 11, 2024
להתפשר? מה פתאום?! אחרי כל הקורסים והסדנאות להעצמה והתפתחות אישית שהיא עברה, היא כבר יודעת שאסור לה להתפשר. יש לה דעות משלה, היא יודעת בדיוק מה היא רוצה ומה הדרך שנכונה לה – מבחינתה להתפשר זה לחלשים.
העניין הוא שגם לבן הזוג שלה יש דעות, רצונות ודרכים משלו. לא תמיד אלו שלו, עולים בקנה אחד עם אלו שלה והם מוצאים שקשה להם מאד לבנות את חייהם המשותפים. אמנם הם מדברים על הדברים בפתיחות, אבל כל אחד מהם מתעקש על הרצון והדרך שלו. ככה הם מוצאים את עצמם רבים תדירות ומתוסכלים מאד.
*****
מהי פשרה
המילה "פשרה" הפכה להיות מאיימת ומעוררת דחייה עד שהיא כמעט מילה גסה עבור רבים. אולי זה קרה היות והאסוציאציה הראשונית שעולה אצל מרביתנו כששומעים אותה, היא אסוציאציה שלילית של ויתור או של כניעה ושל משהו כואב. רובינו חושבים אוטומטית שפשרה משמעותה ויתור על הרצון ועל האמת שלנו וככה נולדת התחושה שפשרה תהפוך אותנו למופסדים ולאומללים.
מעניין לגלות שמשמעות המילה "פשרה" משתנה בקרב תרבויות שונות – בבריטניה, אירלנד ומדינות חבר העמים הבריטי למשל, משמעות המילה "פשרה" היא חיובית ומציינת מצב שבו שני הצדדים מרגישים מרוצים ומורווחים. כנראה שהגיע הזמן שגם אנחנו נשנה את ההסתכלות והגישה שלנו אל פְּשָׁרָה ונבין באמת את פִּשְׁרָהּ.
למה? כי אי אפשר לכונן יחסים נהדרים לאורך זמן כשאחד מהצדדים מתעקש לעשות דברים רק בדרך שלו ולפי רצונו הבלעדי; כי די לנו ממאבקי כוחות שלא מקדמים אותנו לשום מקום; כי העולם צמא לשלום!
*****
בשפה העברית לכל מילה יש עומק ומשמעות שמעבר. השפה העברית מציעה לנו מפתח לשינוי הגישה. פשרה היא מלשון פֵּשֶׁר. כלומר, פשרה מחפשת אחר הפֵּשֶׁר = את המהות, את המשמעות ואת החלק העמוק של העניין בו אנחנו דנים. כשאנחנו מוצאים את המהות של הדבר, מתאפשר לנו למצוא דרך שתתאים לשני הצדדים כדי לממש אותו. זו לא דרך של "או… או…", היא לא מעדיפה את הצרכים שלי על הצרכים שלך, אלא לוקחת בחשבון את הצרכים של שנינו. היא "גם… וגם…", גם הצורך שלי וגם הצורך שלך. היא הרחבה של הרצון ולא צמצומו, היא מחברת וקושרת את הצרכים שלנו יחד כך שנוצרת לנו דרך חדשה – הדרך השלישית. הדרך השלישית היא תוצר של החיבור וההשלמה בין שתי דרכים שונות וזוהי בדיוק ההגדרה של שלום.
*****
פשרה- פשר הרצון שלנו
מי שהמילה פשרה מעוררת בו התנגדות מתוך חשש שיצטרך לותר על עצמו, בוודאי יתפלא לגלות שכדי להתחיל במלאכת החיבור והקשירה, עלינו להתחבר דבר ראשון אל – עצמינו. עלינו להתבונן ולראות את פֵּשֶׁר הרצון שלנו, מה באמת אנחנו צריכים, מה חשוב לנו ואיפה עוברים הגבולות שלנו. אם לא נהיה אמתיים עם עצמינו, לא תוכל מלאכת החיבור לענות על הצרכים שלנו ולא נוכל למצוא את הדרך השלישית. מלאכת החיבור מלמדת אותנו לצאת לרגע מההתבצרות בהשקפה שלנו ולשאול שאלות את הצד השני לגבי ההשקפה שלו. היא עוזרת לנו להיות יותר ברורים זה לזה ולמצוא את ההיגיון שיש גם בהשקפה של הצד השני. היא מלמדת אותנו לשים מעל הכל את השאלה – "מה המטרה שמשותפת לשנינו?" ומובילה אותנו צעד אחר צעד לעבוד בשיתוף פעולה שייקח את היחסים שלנו אל הנקודה הכי גבוהה. השלם נוצר מתוך ההשלמה. ההשלמה היא שיוצרת את השלמות והשלמות יוצרת שלום. אם אנחנו רוצים לחיות ביחד חיי הרמוניה ושלום, אל לנו לחשוש מפשרה. להיפך, הגיע הזמן שנלמד את פִּשְׁרָהּ וכיצד להשתמש באוצרות שהיא מציעה לנו.
על הדרך השלישית למדתי מהחיים וגם על ספסל הלימודים. את מה שלמדתי ועדיין לומדת, אני מלמדת גם אחרים כי חשוב לי שתדעו ותהיו מאושרים. אלו שרוצים ללמוד ומעזים, הם אלו שזוכים. שלכם, אורית.