- מאת:
- |
- עודכן לאחרונה: מאי 19, 2021
נפגעי חרדה הוא מונח שהפך להיות כל כך שכיח במחוזותינו לצערנו הרב – בשנים האחרונות נפגעי החרדה הפכו חלק מהחדשות האקטואליות מדי ערב עם דיווחים חוזרים ונשנים של כתבים בלשון "רקטת קסאם נפלה ב… מרבית הנפגעים הם נפגעי חרדה" וכו'.
בעיקרון חרדה ופחד הן תופעות נורמליות שתפקידן המקורי לגרום לאדם לשמר את קיומו ולברוח מסכנה. נפגעי חרדה הם אותם אנשים אשר נקלעו לתוך סיטואציה קשה ומאיימת, לתוך סיטואציה אשר האירה בזרקור את שבריריותם של החיים. כולנו יודעים כי אף אחד לא חי לנצח אבל הבסיס הטבעי לקיומנו הוא הרצון והיצר לחיות ולהיות, הפחד הגדול ביותר הוא לחדול מהיות – למות. אדם יצא מביתו וכבכל יום פנה אל עיסוקיו המאפיינים את רציפותם של החיים כמו נסיעה במכונית, מקום עבודה, מרכז קניות וכל השאר כשלפתע נופל טיל בסמוך. ממציאות בנאלית ויומיומית כל כך, היישר אל סיטואציה של הרס, חורבן, פציעה ומוות, סיטואציה בה חייו היו בסכנה וכן חייהם של רבים אחרים.
החשיפה לסכנה מערערת את תחושת הביטחון בחיים ומעלה חרדה. חשיפה לסכנת חיים היא טראומה. חרדה בעקבות חשיפה לסכנה עשויה לגרור תופעות כמו: תחושת פחד חריף, תגובות בהלה קיצוניות ודריכות חריפה, תחושת חוסר אונים ודיכאון, קשיים בהרדמות, אי שקט וקוצר רוח, חוסר ריכוז ועצבנות, חלומות רעים. איום יום יומי על החיים – כמו טילים המתעופפים באוויר מעל ראשך – או כל מצב אחר לאורך זמן המאיים על הקיום, מערער את הבסיס הקיומי ומעלה פחד, פחד אשר תופס גודל ונפח במהלך הימים והופך לחרדה. חרדה כפחד גדול שנמצא שם רוב הזמן שמכווץ את השרירים שגורם לנשימה להיות שטוחה גורם לכל צליל חד להקפיץ אותך ממקומך, שלא נותן שקט ומנוחה.
אז מה עושים?
מחקרים הוכיחו כי טיפול אפקטיבי בנפגעי חרדה רצוי להגיש תוך 48 שעות מזמן האירוע. תופעות של חרדה כתוצאה מחשיפה לטראומה עשויות להופיע גם מספר חודשים לאחר ההתרחשות, לכן רצוי לטפל, בסיוע איש מקצוע מוסמך כמובן, באנשים אשר נחשפו לטראומה באופן מידי ועד לתקופה של חצי שנה מזמן האירוע כדי למנוע הופעת תסמינים בעתיד. בנוסף מומלץ להקפיד על הדברים הבאים:
1. נשימה: כן, שוב ושוב נשימה. נשימה היא כוח החיים הראשוני וזה הזמן לחזק את הכוח הזה, לחזק את כוח החיים, לנשום עמוק ולאט אל החזה. להשתמש בכוח הזה ככלי להרפות את הכיווץ והמתח בגוף. אני נושם משמע אני קיים, אמנם הפחד הוא גדול, אמנם החיים שבריריים לעיתים, אך כוחם הוא הכוח הגדול ביותר והחזק ביותר.
2. חברותא: להיות באינטראקציה עם אנשים אחרים, לספר ולשמוע מה מפחיד אותם לחלוק את הרגשות, לעודד את האחר, לתמוך ולראות כמה כוח אפשר למצוא בדיוק שם.
3. לזכור: לזכור להסתכל לחיים בעיניים, בדיוק לתוך הצהוב של השקיעה או לכחול שבשמיים, למפגש עם חבר טוב, לחיוך, צחוק, שירה או כל אחת מאותן ההנאות הקטנות שאפשריות לי ברגע זה.
בכל שאלה וסוגיה בנושא, אני כאן בכדי לסייע.
מי ייתן ונדע רק ימים של שקט, שלווה, בריאות ואהבה!